Z okazji Dni Kultury Francuskiej uczniowie naszej szkoły wzięli udział 3 kwietnia 2017 r. w warsztatach kulinarnych w Zespole Szkół Gastronomicznych w Poznaniu .Wspólnie z uczniami Szkoły Gastronomicznej i pod opieką nauczyciela przedmiotów zawodowych Pana K. Świerczyńskiego
nasi uczniowie przygotowali menu zaproponowane przez kolegów ze Szkoły Gastronomicznej. Menu zawierało les entrées czyli przystawki, le plat principal – danie główne oraz le dessert – deser. Uczniowie przygotowali: le vol au vent, la soupe à l’oignon, la ratatouille, le gratin dauphinois, la Tarte Tatin, le fondant au chocolat, les crêpes Suzette oraz la quiche au poulet et aux champignons. Po degustacji dań, które były wyśmienite i bardzo smaczne, uczniowie obu szkół utrwalali słownictwo kulinarne w języku francuskim. Dziękuję organizatorom za wspaniałe szkolenie oraz za miłą i sympatyczną atmosferę, a w szczególności Panu .K. Świerczyńskiemu, nauczycielowi przedmiotów zawodowych , Pani H. Piaseckiej ,nauczycielce języka francuskiego oraz uczniom w ZSG Poznaniu.