Tekst zostanie przeczytany po zaznaczeniu fragmentu do przeczytania   Click to listen highlighted text! Tekst zostanie przeczytany po zaznaczeniu fragmentu do przeczytania Powered By GSpeech
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Średnia 0.00 (0 Votes)
Pn10kwiecień201709:22
Information
Projekty miedzyszkolne
Elżbieta Kowalska-nauczycielka języka francuskiego w ZSGD w Poznaniu
5783 hits
Warsztaty kulinarne „ Specjalności kuchni francuskiej ‘’ (GALERIA)

Z okazji Dni Kultury Francuskiej uczniowie naszej szkoły wzięli udział 3 kwietnia 2017 r. w warsztatach kulinarnych w Zespole Szkół Gastronomicznych w Poznaniu .Wspólnie z uczniami Szkoły Gastronomicznej i pod opieką nauczyciela przedmiotów zawodowych  Pana K. Świerczyńskiego

nasi uczniowie przygotowali menu zaproponowane przez kolegów ze Szkoły Gastronomicznej.  Menu zawierało les entrées  czyli przystawki, le plat principal – danie główne oraz le dessert – deser.  Uczniowie przygotowali: le vol au vent, la soupe à l’oignon, la ratatouille, le gratin dauphinois, la Tarte Tatin, le fondant au chocolat, les crêpes Suzette oraz la quiche au poulet et aux champignons. Po degustacji dań, które były wyśmienite i bardzo smaczne,  uczniowie obu szkół utrwalali słownictwo kulinarne w języku francuskim. Dziękuję organizatorom za wspaniałe szkolenie oraz za miłą i sympatyczną atmosferę, a w szczególności Panu .K. Świerczyńskiemu, nauczycielowi przedmiotów zawodowych , Pani H. Piaseckiej ,nauczycielce języka francuskiego oraz uczniom w ZSG Poznaniu.

1.jpg 10.jpg 11.jpg

12.jpg 13.jpg 14.jpg

15.jpg 16.jpg 17.jpg

18.jpg 19.jpg 2.jpg

20.jpg 21.jpg 22.jpg

23.jpg 24.jpg 25.jpg

26.jpg 27.jpg 3.jpg

4.jpg 5.jpg 6.jpg

7.jpg 8.jpg 9.jpg

 

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech